ENDOSCOPIA

LAPAROSCOPIA

A laparoscopiás technika egy olyan műtéti forma, amellyel a hasfal megnyitása nélkül tudunk a hasüregben műtétet végezni. Lényege, hogy mély altatásban a hasüreget egy speciális tű segítségével szén-dioxid gázzal feltöltjük, majd a köldökgyűrű alsó ívén ejtett kb. 10 mm-es metszésen keresztül vezetjük be a laparoscopos eszközt, melynek lencserendszerén keresztül egy külső monitoron lehet megjeleníteni a hasüregi szerveket. Ezt követően a hasfal alsó részének két oldalán ejtett kicsiny metszéseken keresztül különböző operációs eszközöket jutattunk be a hasüregbe, amelyekkel az adott műtétet el tudjuk végezni.

Ezzel a műtéti technikával elkerülhetővé válik a has megnyitása, ezáltal a posztoperatív gyógyulási idő jelentősen lecsökken. Az esetek nagy részében a műtétet követő második napon panaszmentesen otthonába távozhat a beteg.

A laparoscopia fő javallatai:

  • meddőség kivizsgálása
  • petefészek cysták kezelése
  • endometriosis kezelése
  • kismedencei összenővések oldása
  • méhen kívüli terhesség kezelése
  • ismeretlen okú kismedencei fájdalom kivizsgálása

HYSTEROSCOPIA

A hysteroscopia egy olyan diagnosztikus és műtéti technika, melynek segítségével a méh belső részét, a méhüreget és a méhnyálkahártyát tudjuk láthatóvá tenni, és az ott talált elváltozásokat (pl. hegesedés, összenövés, polyp, myoma, méhsövény) műtétileg megoldani.

 Elsősorban a meddőség kivizsgálásában van nagy jelentősége, ugyanis a hysteroscopiával kimutathatóak illetve kizárhatóak azok az anatómiai elváltozások, melyek a meddőségben szerepet játszanak.

 Lényege, hogy vénás altatásban, hüvelyi feltárást követően a méhszájat feltágítjuk (5-9mm között), majd azon keresztül bevezetjük a hysteroscopot. Ezen keresztül a méhüreget feltöltjük egy speciális folyadékkal. A hysterosocop lencserendszerén keresztül egy külső monitoron látjuk a méhüreget. Amennyiben szükség van rá, a hysteroscopon keresztül különböző műtéti eszközöket vezethetünk be a méhüregbe. Átlagos esetben még a műtét napján otthonába távozhat a beteg.