Szent János Kórház, Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály

Szülészeti ultrahang rendelés

 

(II. emelet)

 

Rendelés ideje: Minden hétköznap 8.30 - 11.00h

 

Rendelés helye: A II. emeleten két vizsgáló helységben.

 

Koraterhességi ultrahang vizsgálat során megállapítjuk a terhesség korát, kimutatjuk a többes terhességet, az elhalt terhességet, a kóros terhességek egy részét, a subchorialis haematomákat, a méhenkivüli terhességet, nőgyógyászati eltéréseket a kismedencében.

 

 

A terhesség 12-13. hetében történik az I. ultrahang-szűrővizsgálat, melynek célja a fejlődési, chromosoma-rendellenességekre gyanús jelek, kóros állapotok felismerése, a pontos terhességi kor meghatározása.

 

 

A II. ultrahang-szűrővizsgálat során a 18-20. héten vizsgálható a koponya, arc, gerinc, szív, rekesz, hasfal, vesék, húgyhólyag, végtagok, lepény, köldökzsinór, magzatvíz, az artéria uterina áramlása. A vizsgálat célja a fejlődési, chromosoma-rendellenességekre utaló jelek, kóros állapot, kóros placentatio felismerése, a pontos terhesség kor meghatározása.

 

 

A III. ultrahang-szűrővizsgálat során a 30-31. héten vizsgálhatók a későn megnyilvánuló fejlődési rendellenességek, a magzati biometria eltérései (növekedési zavarok), a magzatvíz mennyisége, a lepény helyzete és érettsége. Ilyenkor végezhetők Doppler vizsgálatok a magas kockázatú terheseknél.

 

A IV. ultrahang-szűrővizsgálat a 36-37. héten történik. Vizsgálható a magzat elhelyezkedése, a magzati biometria, a magzatvíz mennyisége, a lepény helyzete és érettsége, a köldökzsinór helyzete, az előző császármetszés hegvonala, a magas kockázatú csoport kiemelése a szülésvezetés megtervezése céljából.