SZÜLÉSZETI RÉSZLEG

II. emelet
SZÜLŐSZOBA

Szülőszobánk

2013-ban “Az év Szülészete” szavazáson
országos első díjat nyert! Köszönjük!

2007. december 6-án osztályunk II. emeletén új szülőszobai részleg nyílt meg. Öt szülőszoba van itt, melyek közül négy egyágyas, különálló szülőszoba, egy pedig egy ún. vajúdó helyiség.

Felvételi helység CTG-vel és számítógépekkel A fájásokkal, elfolyt magzatvízzel illetve egyéb panasszal érkező terhest az ügyeletes orvos vagy a szülőszobára beosztott orvos megvizsgálja. Ha a vizsgálat alapján kimondható, hogy a szülés megindult, folyamatos CTG megfilgyelés alatt a szülésznővel együtt felvesszük a kismama adatait. A szülésznő előkészííti a kismamát (borotválás, beöntés, stb.), aki ezt követően egy szülőszobába kerül.

Szülőszobai nővérpult és CTG monitorizáló egység.

A szülőszobákban van külön WC, zuhanyzó, kád, TV, CD-lejátszó. Amennyiben a kismama igényli, egy hozzátartozó jelen lehet a vajúdás és a szülés alatt. Egyes alternatív vajúdási- és szülési módokra is lehetőség nyílik (pl. kádban vajúdás). A modern, vezeték nélküli technika segítségével a cardiotocographia (CTG) a szülőszobán kívül, a nővérpultnál is nyomon követhető. Fájdalomcsillapítás céljából a szülőnő kérésére mód van gyógyszeres illetve gerincközeli (epiduralis) érzéstelenítésre is.

Szülés után a kismamákat még két óráig megfigyeljük a szülőszobán, hogy orvosolni tudjuk az esetleg fellépő szövődményeket, például a szülést követő (post partum) vérzéseket. A két óra elteltével a szülésznő a kismamát ülőkocsiban a szülészeti részleg egyik szobájába tolja, ahonnan hüvelyi szülés után a harmadik napon, császármetszést követően a negyedik napon távozhat otthonába.

I. emelet:
TERHESPATOLÓGIA ÉS GYERMEKÁGY

Terhespatológiai részleg

 

A Terhespatológiai részlegen kezeljük azokat a várandósokat, akiknek terhessége különböző okok miatt fokozott megfigyelést vagy kezelést igényel. Ilyen állapotok a magas vérnyomás, a fenyegető vetélés, a fenyegető koraszülés, a terhességi cukorbetegség, a méhen belüli magzati retardáció stb. A látogatást a kismamák pihenési idejétől, illetve az orvosi vizitek időtartamától eltekintve nem korlátozzuk.

 

Gyermekágyas részleg

 

A szülést követően a kismamák a gyermekágyas részleg kórtermeibe kerülnek. Külön térítés ellenében lehetőség van magasabb komfortfokozatú (zuhanyzóval, WC-vel, hűtőszekrénnyel, televízióval felszerelt) egy- illetve kétágyas szobák igénybevételére is. Valamennyi ágy a nap 24 órájában rooming-in rendszerben működik, tehát az újszülöttek folyamatosan az édesanyjukkal lehetnek.