Szent János Kórház, Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály

Szülőszoba

(II.emelet)


Szülőszobánk 2013-ban "Az év Szülészete"

szavazáson országos első díjat nyert! Köszönjük!


(Babaszoba.hu) 

 

2007. december 6-án osztályunk II. emeletén új szülőszobai részleg nyílt meg. Öt szülőszoba van itt, melyek közül négy egyágyas, különálló szülőszoba, egy pedig egy ú.n vajúdó helység.

 

Felvételi helység CTG-vel és számítógépekkel

 

A fájásokkal, elfolyt magzatvízzel illetve egyéb panasszal érkező terhest az ügyeletes orvos vagy a szülőszobára beosztott orvos megvizsgálja. Ha a vizsgálat alapján kimondható, hogy a szülés megindult, folyamatos CTG megfilgyelés alatt a szülésznővel együtt felvesszük a kismama adatait. A szülésznő előkészííti a kismamát (borotválás, beöntés, stb.), aki ezt követően egy szülőszobába kerül.

 

Szülőszobai nővérpult és CTG monitorizáló egység.

 

A szülőszobákban van külön WC, zuhanyzó, kád, TV, CD-lejátszó. Amennyiben a kismama igényli, egy hozzátartozó jelen lehet a vajúdás és a szülés alatt. Egyes alternatív vajúdási- és szülési módokra is lehetőség nyílik (pl. kádban vajúdás). A modern, vezeték nélküli technika segítségével a cardiotocographia (CTG) a szülőszobán kívül, a nővérpultnál is nyomon követhető. Fájdalomcsillapítás céljából a szülőnő kérésére mód van gyógyszeres illetve gerincközeli (epiduralis) érzéstelenítésre is.

 

 

Szülés után a kismamákat még két óráig megfigyeljük a szülőszobán, hogy orvosolni tudjuk az esetleg fellépő szövődményeket, például a szülést követő (post partum) vérzéseket. A két óra elteltével a szülésznő a kismamát ülőkocsiban a szülészeti részleg egyik szobájába tolja, ahonnan hüvelyi szülés után a harmadik napon, császármetszést követően a negyedik napon távozhat otthonába.

 

 

A szülőszobán dolgozó szülésznők:

 

Bencze Tünde

Bódis Anna (Effi)

Glaub Edit

Gombos Katalin

Héber Judit

Kelenvölgyi Anikó

Laczik Tünde

Mayer Annamária

Mester Jánosné Ildikó

Sniadowska Szilvia

Tóth Antalné Márti

Tóthné Kapási Szilvia