Szent János Kórház, Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály

Újszülött oszály

 

(I.emelet)

 

Osztályunkon az elmúlt évek során nagy hangsúlyt helyeztünk a terhesség alatt kialakult szoros anya-gyermek kapcsolat további erősítésére a szülés utáni pillanatoktól kezdve. A hüvelyi úton történő szüléseknél ez az újszülött első légvételekor elkezdődik, amikor az édesapa elvágja a köldökzsinórt. Ettől kezdve az újszülöttek a lehető legtöbb időt töltik édesanyjukkal. A szoptatásban, ápolásban az újszülött részleg nővérei segítik az édesanyát.

 

 

Császármetszésnél az első életnapon az édesanya állapotától függően az újszülöttek „látogatják” egy vagy több alkalommal édesanyjukat. A második naptól már ebben az esetben is a rooming-in rendszerben történik az ellátás.


Büszkék vagyunk arra, hogy az első szülészeti osztályok között voltunk, akik megvalósították az újszülöttek légzésőrzővel történő állandó észlelését, ami nagy biztonságot nyújt az anyukák és a dolgozók számára is. Ennek használatát otthonra is javasoljuk.

 

 

Az újszülöttek első részletes fizikális vizsgálatát, majd a napi ellenőrzéseket neonatológus szakorvos végzi, az első négy napon megtörténnek a kötelező szűrővizsgálatok és a BCG oltás. Az újszülöttek és anyukájuk az otthoni ápolásra, szoptatása való tanácsokkal ellátva, szükség esetén további szükséges vizsgálatokra történő javaslatokkal távoznak osztályunkról.

 

Részlegvezető főorvos: Dr. Szabó Judit