ULTRAHANG SZAKRENDELÉS

Osztályunkon az ultrahang vizsgálatokat a Hepinet Ultrahanghálózat és Őssejtképviselet végzi (honlapjukat megtekintheti ITT). 

A rendelés a 11-es épület földszintén, balra zajlik.

Rendelési idő:

OEP szűrővizsgálatok hétköznap 9-14 óráig

5D-4D ultrahangvizsgálatok hétköznap 15-20 óráig

Hétköznap délelőtt az OEP finanszírozott (orvosi beutalóval ingyenes) terhességi ultrahang szűréseket végeznek szakorvosi felügyelettel.

Hétköznap délután 5D-4D ultrahang (Babamozi) vizsgálatokra várják a kismamákat.
Minden kötelező délelőtti ultrahangvizsgálat kiváltható délutáni 5D-4D ultrahangvizsgálattal! Nincs várakozás, nem szükséges beutaló! A 5D-4D ultrahangvizsgálatok során az esetlegesen észlelt rendellenességek feltárása érdekében szakorvosi konzíliumot biztosítanak, genetikai tanácsadás, illetve további genetikai vizsgálatok tekintetében is segítséget nyújtanak.

A délelőtti OEP rendelésen nincs lehetőség felvételek készítésére. Délután, az élményt is nyújtó 5D-4D ultrahangvizsgálat során készül DVD felvétel és képek a babáról.

A szülészeti ultrahang vizsgálatok célja a terhesség létrejöttének megállapítása, a méhen belől fejlődő magzat nyomon követése, bizonyos fejlődési rendellenességek illetve a magzatot és/vagy az anyát veszélyeztető állapotok felismerése. A várandósgondozásról szóló rendelet a korai, a terhesség megállapítására szolgáló ultrahangon kívül három további ultrahang vizsgálatot javasol panaszmentes várandósok esetében, a 12-13. /I. trimeszter/, 18-20 hét. /II. trimeszter/, 30-32. hét /III. trimeszter/. Fokozott gondozást igénylő várandósok esetében ennél gyakoribb vizsgálatokra is szükség lehet. A vizsgálatok OEP által finanszírozott módon, szonográfus által történnek, a kiszűrt esetek főorvosi felülvizsgálata mellett. A szülészeti ultrahang vizsgálatok az épület Diós árok felőli oldalának földszintjén, a Szülészeti Ultrahang rendelőben történnek.

Az OEP finanszírozott vizsgálatok mellett külön térítés ellenében lehetőség van emelt szintű vizsgálatok elvégzésre is, mint pl. az első trimeszteri kombinált szűrés (Down-szűrés), a II. trimeszteri genetikai ultrahang kiegészítve 4D-s vagy 5D-s felvételekkel,  valamint „babamozi” készítésére is. /Hepinet ultrahangrendelés/

Valamennyi vizsgálathoz – a sürgős eseteket kivéve – előzetes bejelentkezés szükséges lehetőség szerint a vizsgálat esedékessége előtt legalább 1-2 héttel az alábbi telefonszámokon: +36 20 474 7087, +36 20 570 7766, esetleg személyesen a rendelő asszisztensénél. Amennyiben a kismama rendelkezik beutalóval, várandósgondozási könyvvel illetve korábbi ultrahang leletekkel, azokat kérjük, hozza magával!

I. trimeszteri ultrahang vizsgálat

(11. hét 6 nap-13. hét 6. nap.)

A vizsgálat célja a magzat élő voltának, méhen belüli elhelyezkedésének, korának, megállapítása, esetleges iker terhesség esetén az magzatok egymáshoz való viszonyának, valamint a fokozott gondozást igénylő egypetéjű ikerterhesség igazolása. Megmérjük a magzat hosszát (ülőmagasságát), mely 48 és 84 mm közé kell, hogy essen. Ezzel lehetőség van egyrészt a várandósság korának nagyon pontos megállapítására, másrészt amennyiben a menstruációból számított kortól jelentős eltérés mutatkozik, a várandósság korának módosítására.

Áttekintjük a koponyát, a gerincet, a mellkast és a hasüreget, vizsgáljuk a végtagokat és a szabályos testkontúrt, a méhlepény elhelyezkedését.  Ábrázoljuk a szívműködést, pontosan megmérjük a szívfrekvenciát. Vizsgáljuk a nyaki redő vastagságát, amennyiben ez a 3mm-t meghaladja, genetikai tanácsadásra irányítjuk a várandóst.

A vizsgálat az esetek legnagyobb részében hasi ultrahangfejjel történik, általában közepesen telt húgyhólyag mellett.

II. trimeszteri ultrahang vizsgálat

(8. hét 0 nap – 20. hét 6. nap)

Tekintettel arra, hogy a magzati szervek kialakulása erre a korra már befejeződik, az egyes fejlődési rendellenességek felismerése céljából kiemelt fontosságú a vizsgálat. A vizsgálat a magzat egyes méreteinek ( fej, has, végtagok, magzati súly) megállapításával kezdődik, majd egy igen részletes anatómiai ultrahang vizsgálat következik, mely során testtájanként vizsgáljuk végig a magzatot, illetve a megítéljük a méhlepény helyzetét, a magzatvíz mennyiségét.

Bizonyos eltérések esetén a várandóst genetikai tanácsadásra, esetleg magzati szív ultrahang vizsgálatra irányítjuk.

III. trimeszteri UH

(30-32. hét)

A vizsgálat célja a magzat fejlődési ütemének ellenőrzése, az esetleges növekedési elmaradás felismerése, a magzat méhen belüli helyzetének megállapítása, a méhlepény érettségének és a magzatvíz mennyiségének megítélése. Ilyenkor ismerhetők fel bizonyos későn megnyilvánuló fejlődési rendellenességek.